Håndtering av sprøyter og infusjonsutstyr
Infusjonssett koples opp som følger i rekkefølge fra infusjonsvæsken:
Infusjonsvæske (Ringers acetat/Natriumklorid 0,9%)
Infusjonsslange med treveiskoplinger til medikamentinfusjonnslanger fra sprøytepumper
Tilbakeslagsventil
Treveiskran
Tilbakeslagsventil
Veneflon
Mellom hver pasient skiftes tilbakeslagsventilen nærmest veneflonen og treveiskranen i tilslutning til denne. Hvis der er synlig kontaminering av infusjonssettet med blod eller væske som har vært i kontakt med operasjonsfeltet, skiftes hele infusjonssettet inkludert slanger til sprøytepumpene. Likeledes skiftes hele infusjonssettet hvis man ikke har hatt treveiskran og tilbakeslagsventil mellom veneflonen og infusjonssettet.
Hvis man peroperativt skal gi pasienten injeksjon via iv-settet med f. eks. antibiotika, vasopressor eller liknende, gis denne direkte inn i treveiskranen mellom de to tilbakeslagsventilene. Sprøyten brukes bare på en pasient og kastes før neste pasient. Har man med en sprøyte gitt pasienten injeksjon direkte inn i veneflonen, fortsetter man å gi medikasjondirekte i veneflonen og ikke i treveiskranen mellom tilbakeslagsventilene.
Har man brukt en sprøyte til injeksjon til en pasient via treveiskranen eller veneflonen, skal ikke mer medikament trekkes opp fra hetteglass eller ampulle med denne sprøyten. Skulle det likevel bli gjort, kastes ampullen/hettegalssset før ny pasient.
En sprøyte til injeksjon skal aldri brukes på mer en en pasient.
Hentet fra metodebok anestesi, håntering av sprøyter og inifusjonsutstyr.
For mere info, ta kontakt med www.mks24.no
post: vakt@mks24.no
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar